Blekk og allergiske reaksjoner

Alt om allergiske reaksjoner på tatoveringer: Risikofaktorer, symptomer, regelverk og hva du bør vurdere for en trygg tatovereringsopplevelse.

Oppsummert:

Har du bekymringer for allergiske reaksjoner på tatoveringen din? Her gjennomgår vi de viktigste punktene rundt allergier og reaksjoner på tatoveringsblekk.

 • Tatoveringsblekk er strengt regulert og at risikoen for allergiske reaksjoner er lavere sammenlignet med flere tiår tilbake.
 • Det er individuelle forskjeller og mulige reaksjoner.

Vi bruker kun tatoveringsblekk som er godkjent av Miljødirektoratet: Les mer

Blekket er også vegansk og cruelty-free.

Les videre for å få informasjon om symptomer, behandling og hva du bør vurdere før du bestemmer deg for å ta en ny tatovering.

***Denne artikkelen er kun ment som generell informasjon og bør ikke betraktes som erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Lesere oppfordres til å konsultere kvalifiserte helsepersonell, for personlig rådgivning og evaluering av eventuelle helseproblemer knyttet til tatoveringer. Informasjonen i artikkelen kan ikke dekke alle individuelle helsehensyn, og den er ikke uttømmende når det gjelder mulige risikoer og komplikasjoner.***

Å få en allergisk reaksjon på en tatovering er mulig, men sjeldent. Tatoveringsblekket inneholder ulike ingredienser og kjemikalier, og mens Norge og EU har strenge krav til innholdet i tatoveringsblekket, er det fortsatt mulig å oppleve negative reaksjoner.

Hva inneholder tatoveringsblekk?

Tatoveringsblekk inneholder en rekke forskjellige kjemikalier som gir farge og stabilitet. De nøyaktige ingrediensene kan variere mellom forskjellige merker og farger, og produsentene har tradisjonelt sett beholdt de spesifikke formuleringene som forretningshemmeligheter. Imidlertid er det noen generelle kategorier av kjemikalier som ofte finnes i tatoveringsblekk. Disse kan inkludere:

 • Pigmenter: Gir fargen til blekket. Pigmentene kan være laget av organiske eller uorganiske materialer.
 • Bærere eller løsningsmidler: Disse hjelper med å oppløse pigmentene og gjøre dem lettere å injisere i huden. Bærere kan være vannbaserte eller alkoholbaserte, avhengig av blekktypen.
 • Konserveringsmidler: Brukes for å forlenge holdbarheten til blekket og hindre vekst av mikroorganismer.
 • Stabilisatorer: Bidrar til å bevare kvaliteten på blekket over tid.
 • Emulgatorer: Brukes for å sikre en jevn blanding av ingrediensene i blekket.
 • Eventuelle andre kjemikalier: Avhengig av produsenten og formelen, kan det være andre kjemiske forbindelser som brukes for å oppnå spesifikke egenskaper i tatoveringsblekket.

Kan jeg få allergisk reaksjon av tatovering?

Ja, det er mulig å oppleve en allergisk reaksjon som følge av en en tatovering. Tatoveringsblekk består av ulike kjemikalier og pigmenter, og enkelte personer kan være allergiske mot en eller flere av disse komponentene. Eventuelle reaksjoner er individuelle og varierer i alvorlighetsgrad, trenger ikke nødvendigvis manifesterer seg umiddelbart etter tatoveringen er fullført. Enkelte kan utvikle allergiske reaksjoner flere år senere.

For de som vurderer å få en tatovering, er det lurt å være klar over muligheten for allergiske reaksjoner og å være nøye med å velge en pålitelig tatovør som bruker kvalitetsblekk.

Hvis du er klar over at du har mange forskjellige typer allergier, vil vi sterkt anbefale at du vurderer nøye før du tar en tatovering. Personer med en tendens til allergiske reaksjoner kan være mer sårbare overfor visse stoffer i tatoveringsblekket.

Kan jeg teste om jeg er allergisk mot tatoveringsblekk?

For de som er usikre på om de er allergiske mot tatoveringsblekk, er det mulig å utføre en prikketest. Selv om en prikktest kan gi en indikasjon, er det ingen garanti for at du ikke vil reagere på andre farger og blekktyper. Tatoveringsblekk kan variere betydelig, og individuelle reaksjoner kan avhenge av flere faktorer, inkludert hudtype, immunsystem og tidligere allergiske historier.

Jeg har hatt allergisk reaksjon før, kan jeg tatovere meg på nytt?

Tatoveringsblekk er vesentlig bedre og strengere regulert i dag enn det var for flere tiår siden. Dette gjør at sjansen for en allergisk reaksjon på blekket i dag er lavere enn da det innehold . REACH-forskriften regulerer strengt innholdet i flaskene, og har satt grenser for enkelte stoffer som ble antatt å være allergifremkallende.

Hvis du har hatt en allergisk reaksjon tidligere, øker sannsynligheten for en lignende reaksjon ved en ny tatovering. Det er viktig å vurdere alvorlighetsgraden av den forrige reaksjonen før du bestemmer deg. Ved alvorlige reaksjoner anbefales det generelt å unngå tatovering, mens mildere reaksjoner krever en personlig vurdering av hvorvidt risikoen er akseptabel.

Avsnitt som eventuelt kan brukes i artikkelen:

Dersom den nye tatoveringen din er rød, har mye hevelse, det væsker illeluktende og du har nedsatt allmenntilstand og feber, er det nok mest sannsynlig bakterier som har ført til en infeksjon i tatoveringen og ikke en allergisk reaksjon. Du må ta ta kontakt med lege for å få behandling med antibiotika. 

Før 2022 var det rapportert om færre enn 10 tilfeller av kronisk inflammasjon i huden, spesielt knyttet til rødt blekk.


Reaksjoner i en tatovering:

En normal betennelse - Inflammatorisk reaksjon:

En inflammatorisk reaksjon på tatovering refererer til kroppens naturlige immunrespons på skade og irritasjon forårsaket av tatoveringsprosessen. Tatovering innebærer injeksjon av blekk under huden ved hjelp av en nål, og dette er en form for traumatisk skade som kroppen reagerer på ved å utløse en inflammatorisk respons. Dette er en normal del av helingsprosessen. Det fører til at huden kan bli rød, hoven og klør litt, men det er viktig å unngå å klø for å hindre infeksjon.

Disse symptomene er vanligvis forbigående og forventes å avta over tid. Helingsprosessen kan variere fra person til person, og noen kan oppleve mildere eller mer intense symptomer avhengig av individuelle faktorer som hudtype, immunrespons og plasseringen av tatoveringen.

Allergisk kontaktreaksjon:

Allergisk kontaktreaksjon refererer til en reaksjon som oppstår når huden kommer i kontakt med et stoff som forårsaker en allergisk respons. Dette kan skje etter eksponering for et bredt spekter av substanser, til og med enkelte typer tatoveringsblekk og selv mange år etter tatoveringen ble gjort. Det er viktig å være oppmerksom på dette, spesielt for de som er kjent med allergier eller sensitiv hud.

 • Årsaker: Allergiske reaksjoner i forbindelse med tatovering kan skyldes allergi mot spesifikke kjemikalier eller pigmenter i tatoveringsblekket. Nikkel, kobolt, rødt pigment (spesielt cinnabar), og andre stoffer brukt i noen tatoveringsfarger er kjente utløsere.
 • Diagnose: Kun kvalifisert helsepersonell kan stille diagnose. noen ganger ved hjelp av hudtester eller biopsi for å identifisere allergenet.
 • Behandling: Avhenger av alvorlighetsgraden. I samråd med lege kan det vurderes å bruke topiske kortikosteroider og antihistaminer for å lindre symptomer.

For personer som opplever allergisk kontaktreaksjon, er det viktig å konsultere en lege for riktig diagnose og behandling.

Generelle symptomer på allergisk reaksjon av tatoveringsblekk:

 • Rødhet og hevelse: Lokalisert rødhet og hevelse rundt området der tatoveringen er plassert.
 • Kløe: Intenst eller vedvarende kløe i området rundt tatoveringen.
 • Utslett: Utslett, utslett eller små blemmer kan utvikle seg på tatoveringsstedet.
 • Skorpedannelse: Dannelse av skorper eller skorpe-aktig hud rundt tatoveringen.
 • Væsking: Utsondring av væske fra tatoveringsområdet, spesielt hvis væsken har en uvanlig lukt eller farge.
 • Generaliserte symptomer: Systemiske reaksjoner som feber, kvalme eller generell sykdomsfølelse.

Fotoallergisk reaksjon:

En fotoallergisk reaksjon i forbindelse med en tatovering oppstår når kroppen utvikler en allergisk reaksjon mot visse stoffer i tatoveringsblekket når det eksponeres for sollys eller UV stråling. Dette er en spesifikk type allergisk reaksjon som krever både kontakt med allergenet og påvirkning av sollys for å utløses. Dersom du mistenker at du opplever en fotoallergisk reaksjon i din tatovering, kan du, i samarbeid med din lege, prøve å lindre symptomene ved å bruke allergitabletter og kløestillende midler.

Generelle symptomene på en fotoallergisk reaksjon i en tatovering:

 • Rødhet: Det tatoverte området kan bli rødt og irritert når det blir utsatt for solen.
 • Kløe: Huden kan føles kløende og irritert.
 • Hevelse: Huden rundt tatoveringen kan hovne opp..
 • Utslett eller blemmer: Det kan utvikle seg et utslett eller små blemmer.
 • Skjelling eller flassing: Huden kan begynne å flasse, samt virke sensitiv.

For å forebygge eller minimere fotoallergiske reaksjoner i tatoveringer, kan du ta følgende forholdsregler:

 • Beskyttelse mot solen: Unngå overdreven eksponering for solen, spesielt i de første ukene etter tatoveringen.
 • Solkrem: Bruk solkrem med høy solfaktor på tatoveringen for å beskytte mot UV-stråler.
 • Unngå solbrenthet: Unngå solbrenthet, da dette kan forverre allergiske reaksjoner.
 • Klær eller skjerming: Bruk klær som dekker tatoveringen, eller hold den skjermet fra direkte sollys.

Dermatitt:

Dermatitt er en betegnelse for betennelse i huden. Det er flere typer dermatitt, inkludert allergisk kontaktdermatitt og irritativ dermatitt, som kan være relevante i forbindelse med tatoveringer.  Dette var vanligere før i tiden, da det røde tatoveringsblekket inneholdt kvikksølv. Dersom du opplever symptomer på dermatitt i din tatovering, kan du i samråd med din lege forsøke kremen Canoderm, som er spesielt utviklet for å behandle eksem.

Merknad: Det er alltid viktig å konsultere med helsepersonell, som din lege eller hudlege, før du prøver noen nye medisiner eller kremer, spesielt i forbindelse med hudproblemer som dermatitt eller eksem. De kan gi deg riktig diagnose og veiledning basert på din spesifikke situasjon.

Selv om begrepene kan brukes om hverandre, er det viktig å merke seg at dermatitt i en tatovering kan være forårsaket av ulike faktorer, mens eksem i en tatovering spesifikt refererer til atopisk dermatitt som har utviklet seg i tatoveringsområdet:

Dermatitt i en tatovering:

 • Dette refererer til betennelse i huden som oppstår rundt eller på tatoveringen. Det kan være forårsaket av forskjellige faktorer, inkludert allergiske reaksjoner på tatoveringsblekk, irritanter, eller andre hudreaksjoner relatert til tatoveringsprosessen.
 • Dermatitt manifesterer seg ofte som rødhet, hevelse, kløe og andre endringer i hudens utseende og tekstur.

Eksem (atopisk dermatitt) i en tatovering:

 • En kronisk eller tilbakevendende betennelsestilstand som påvirker huden i og rundt tatoveringen.
 • Atopisk dermatitt er en form for eksem som er assosiert med en tendens til allergiske reaksjoner og har en genetisk og immunologisk komponent.

Granulomer:

Granulomer er en histologisk vevsrespons eller vevsformasjon som oppstår som svar på en irritasjon, infeksjon eller en kronisk betennelse. Noen ganger kan granulomer dannes i huden som en respons på visse stoffer i tatoveringsblekket, som en del av kroppens forsøk på å isolere eller bryte ned pigmentpartikler.

Granulomer i tatovering:
 • Symptomer: Små, hevede knuter eller kuler i eller rundt tatoveringen, som kan være ømme eller kløende.
 • Diagnose: Diagnosen stilles vanligvis ved hjelp av en hudbiopsi.
 • Behandling: Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av granulomene. Noen ganger kan de løse seg selv over tid. I mer alvorlige tilfeller kan hudlegen anbefale behandlinger som kortikosteroid-injeksjoner eller kirurgisk fjerning av granulomene.

Lichenoid allergisk reaksjon:

Dette er en svært sjelden allergisk reaksjon forårsaket av allergi mot enkelte stoffer i i tatoveringsblekket eller andre komponenter brukt under tatoveringsprossesen. Dette kan manifestere seg som flate, lilla eller røde lesjoner på eller rundt tatoveringen. Disse lesjonene kan være kløende eller ømme. Dette kan kun diagnoses med hjelp av en hudbiopsi.

Er tatoveringsblekk skadelig?

Tatovering er en personlig beslutning, og å være informert om potensielle allergiske reaksjoner er en del av å ta ansvar for ens egen helse og velvære.

Galleri

Relaterte artikler

No items found.

Lyst på tatovering eller piercing?

Ta det første steget med en gratis konsultasjon.

Tatovering på arm mann