Hypertrofisk arrdannelse

Hypertrofisk arrdannelse er en tilstand der det dannes unormalt tykke arrvev rundt en piercing. Her stegene du kan ta for å behandle arrdannelsen:

Oppsummert:

Hypertrofisk arrdannelse er en uønsket komplikasjon som kan oppstå i en piercinger, preget av fortykket og hevet arrvev. Dette kan påvirke piercingens utseende og komfort.

Hva er hypertrofisk arrdannelse?

Hypertrofisk arrdannelse er en unormal respons fra kroppens bindevev på stedet der det har vært en skade, som for eksempel en piercing. Selv om det ikke er farlig, kan hypertrofisk arrdannelse være en estetisk bekymring og forårsake ubehag. Den nøyaktige årsaken til hypertrofisk arrdannelse er ikke fullstendig forstått, men det er flere faktorer som kan bidra til utviklingen av denne tilstanden:

 1. Genetisk predisposisjon: Enkelte personer kan være genetisk mer sårbare for å utvikle hypertrofisk arrdannelse enn andre. Dersom det er en familiehistorie med denne typen arrdannelse, kan det øke risikoen.
 2. Overdreven kroppslig respons: Noen individer har en overdreven respons på helingsprosessen, der kroppen produserer for mye kollagen (et protein som er viktig for arrdannelse). Dette overskuddet av kollagen kan føre til at arrvevet blir tykkere og mer utstående enn normalt.
 3. Konstant irritasjon eller traume: Piercinger er former for kontrollert traume, og konstant irritasjon eller skade på piercingen kan øke risikoen for hypertrofisk arrdannelse. Dette kan inkludere overdreven bevegelse av smykket, gnidning mot klær eller bruk av tungt eller ukomfortabelt smykke.
 4. Feil etterbehandling: Manglende riktig etterbehandling, for eksempel uregelmessige eller overdrevent hyppige saltvannsbad, kan øke sjansene for arrdannelse.
 5. Plassering: Noen områder av kroppen er mer utsatt for hypertrofisk arrdannelse enn andre. For eksempel er brystvorter, ører og nese mer utsatt på grunn av deres plassering og bevegelighet.
 6. Infeksjon: Til tider kan en infeksjon i piercingen forverre arrdannelsen. Derfor er det viktig å opprettholde god hygiene for å minimere risikoen for infeksjoner.

Symptomer:

 1. Hevet og tykt arrvev: Det mest åpenbare symptomet er utviklingen av tykt, hevet arrvev rundt piercingen.
 2. Rødhet og kløe: Hypertrofisk arrdannelse kan føre til rødhet og kløe, noe som indikerer betennelse.
 3. Ømhet: Området rundt den hypertrofiske arrdannelsen kan være ømt ved berøring.

Behandling:

 1. Unngå å irritere piercingen: Unngå å berøre eller vri på smykket, og ikke skru det for hardt. Dette kan forverre tilstanden. Hold også piercingen ren og unngå eksponering for unødvendig fuktighet eller irritanter.
 2. Bruk saltvannsbad:  Bruk regelmessig saltvannsbad for å holde piercingen ren. Dette kan bidra til å redusere irritasjon og unngå infeksjon. Følg anbefalingene fra helsepersonell eller piercer angående riktig frekvens for saltvannsbad.
 3. Unngå trykk og friksjon: Unngå å legge press på piercingen, spesielt ved bruk av stramme klær eller gjenstander som kan gni mot den. Dette kan bidra til å redusere hevelsen og irritasjonen.
 4. Konsulter en profesjonell: Kontakt din piercer eller en kvalifisert helsepersonell for en grundig vurdering av situasjonen. De kan gi deg råd basert på din spesifikke situasjon og anbefale eventuelle nødvendige tiltak.
 5. Vurder smykkebytte: I noen tilfeller kan bytte av smykke til et som gir bedre luftsirkulasjon, som en stud i stedet for en ring, bidra til å redusere hypertrofisk arrdannelse.
 6. No-Pull: No-pull silikonplater kan være et nyttig verktøy for å håndtere hypertrofisk arrdannelse i en piercing. Disse platene er designet for å bidra til å redusere arrvev og forhindre overdreven heving av arr. Kontakt oss for booking.
 7. Kortisonbehandling: I alvorlige tilfeller kan helsepersonell anbefale kortisonbehandling for å redusere hevelse og betennelse. Dette bør imidlertid kun gjøres under tilsyn av en profesjonell.
 8. Fortynnet te-tre olje: Vi har en artikkel her: Les mer

Husk at selvmedisinering eller forsøk på å fjerne arrvevet selv kan føre til komplikasjoner og bør unngås. Det er viktig å søke råd fra en erfaren piercer eller helsepersonell for en riktig vurdering og veiledning.

Galleri

Relaterte artikler

No items found.

Lyst på tatovering eller piercing?

Ta det første steget med en gratis konsultasjon.

Tatovering på arm mann